Terugkijken en dan vooruit

Wat een jaar wat een jaar


Ik kijk altijd liever vooruit dan achteruit maar 2022 was als vertrouwenspersoon een gedenkwaardig en rumoerig jaar.
In januari 2022 zat ik met mijn collega Jan Aalbers op Aruba en Bonaire om 22 vertrouwenspersonen op te leiden als vertrouwenspersoon. Een functie die tot die tijd nog niet bestond op de eilanden. Toen de uitzending van BOOS Nederland (en Aruba) op zijn grondvesten liet schudden. Nu kan ik als VP natuurlijk alleen maar toejuichen dat er aandacht is voor (on)gewenst gedrag.
Het ene schandaal is nog groter dan het andere. Maar met alle media-aandacht en de hoeveelheid meldingen lijkt de nuance en zorgvuldigheid te verdwijnen. We buitelen over elkaar om kant te kiezen. En nemen alles aan voor waar.
Onafhankelijk onderzoek is hierdoor nauwelijks meer mogelijk. Met alle gevolgen voor melders én (vermeende) daders.

Achteruit kijkend waren er veel moedige meldingen over grensoverschrijdend gedrag, intimiderende leidinggevenden en pestende collega’s.
Melders die bang waren hun baan te verliezen, bang om niet geloofd te worden. En vaak lang wachtten tot ze hun verhaal durfden te vertellen.
Bedrijven die adequaat reageerde en vooral in alle openheid probeerde naar oplossingen te kijken. Bedrijven die alle energie staken om alles onder de mat te vegen. Om vaak van een koude kermis thuis te komen.
Maar ook een casus waar ik aan de kant van een vermeende dader stond. En zo duidelijk bleek dat elk verhaal ook een andere kant kent.

2023

Maar zoals ik al zie. Ik kijk liever vooruit. De bedrijven waar ik mee werk, zijn allemaal bereid te investeren in een veilige en sociale werkomgeving. We moeten niet de illusie hebben dat we ongewenst gedrag kunnen voorkomen, want waar gewerkt wordt, vinden we elkaars grenzen. Het is vooral belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan over gewenst gedrag en nieuwsgierig zijn naar hoe de ander iets ervaart.

2023 start voor ons weer met een bezoek aan Aruba en Bonaire. En verder hoop ik weer veel betrokkenen, medewerkers en organisaties bij te staan. Met als doel samenwerken en samen werken aan een veilige werkomgeving. En natuurlijk! Het voorkomen van verzuim en vertrek van medewerkers door in gesprek te blijven met elkaar. En te beseffen dat het meeste ongewenste gedrag onbewust plaatsvindt en elk verhaal twee kanten kent.

Dus voor nu even terugkijken en dan vooruit!
Hele fijne feestdagen,
Annemieke Kirch

Nieuws afbeelding