Pesten komt vaker voor dan je denkt

Pesten is toch iets voor op het schoolplein?
Toen ik als vertrouwenspersoon een melding kreeg van een leidinggevende die gepest werd door het team en ik het thuis vertelde, was de reactie van min kinderen ‘pesten is toch iets voor op het schoolplein’?
Niets is minder waar. Pesten op de werkvloer is een van de belangrijkste arbeidsrisico’s maar ook het minst belicht. Wijsheid komt in dit geval niet met de jaren want we lijken er vooral vaardiger in te worden.

Burn-out of ongewenst gedrag?

Een van de redenen dat ik vertrouwenspersoon werd, was dat ik als coach teveel mensen met een burn-out zag die ontstond door ongewenst gedrag. Had dus weinig te maken met té hard werken.
Bij leidinggevenden zie je een handelingsverlegenheid als gaat om pesten. Of ze herkennen de signalen niet, of bagatelliseren wat er gebeurt of zijn zich vaak onvoldoende bewust van hun eigen voorbeeldgedrag.

Melden is niet gemakkelijk

Wanneer iemand zich bij ons als vertrouwenspersoon meldt, is daar vaak al heel wat tijd overheen gegaan. De stap is groot om een melding te maken; bang om niet geloofd te worden, bang dat de situatie nog verder escaleert, bang om de baan te verliezen en vooral hopen dat als je je gedeisd houdt dat het wel een keer ophoudt.

Pesten komt vaker voor dan je denkt

Laten we eens beginnen met de erkenning van het probleem. Maak pesten bespreekbaar en accepteer dat ongewenst gedrag overal plaatsvindt. Echt iedereen kan slachtoffer worden.
Een op de 7 werknemers (!) geeft aan ongewenst gedrag te ervaren op het werk en het zorgt voor 4 miljoen extra verzuimdagen! Een extra reden om aandacht te schenken aan preventie.

Vertrouwen In Bedrijf heeft een training voor leidinggevenden geschreven die gaat over de 7 rollen van een leidinggevende bij (on)gewenst gedrag. Het is een deels online training met een looptijd van 3 maanden.
Meer weten? Annemieke@VertrouwenInBedrijf.nl

Nieuws afbeelding