Pesten is geen kinderspel

De Dag Tegen Pesten op 19 april

Op 19 april is het de Dag Tegen Pesten. Pesten is geen kinderspel; het is een serieuze kwestie die mensen van alle leeftijden en achtergronden treft en veel schade berokkent.

Stop pesten!

Wist je dat:

  • Ik als vertrouwenspersoon het vaakst geconfronteerd word met situaties van (online)pesten en (seksuele) intimidatie.
  • Maar liefst ruim een kwart van de werkenden (27%) wel eens te maken heeft gehad met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk?
  • Werknemers met een technisch beroep, in de transport of openbaar bestuur krijgen vaker te maken krijgen met pestgedrag van collega’s en leidinggevenden. In de zorg en in het openbaar bestuur komen pesterijen van externen relatief vaak voor.
  • Bijna 60% van de slachtoffers aangeeft dat het pesten heeft geleid tot emotionele, psychische en soms zelf lichamelijke problemen.
  • Vrouwen evenveel gepest worden als mannen en lesbiennes, homo- en biseksuelen vaker met pesten te maken hebben dan heteroseksuelen.
  • 7 op de 10 slachtoffers de dader kent. In 6 van de 10 gevallen gaat het zelfs om meer dan één dader.
    Dit maakt pesten extra schrijnend, omdat het vaak gebeurt in een vertrouwde omgeving en door mensen die bekend zijn bij het slachtoffer.

Wist je ook dat:

Pesten vaak stopt als omstanders ingrijpen!
Dus zie je het gebeuren, ‘doe iets’. Bied steun aan het slachtoffer. Alles begint bij jou en een klein gebaar kan het verschil maken.

Het is daarom essentieel dat we ons bewust zijn van de impact van pesten en actief bijdragen aan een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen. Wees alert op pestgedrag, luister naar degenen die erover praten en grijp in waar nodig.

Pesten is geen kinderspel; het is een probleem dat ons allemaal aangaat, waar iedereen slachtoffer van kan worden en waar we samen iets aan kunnen doen.

Annemieke Kirch
Vertrouwen In Bedrijf
Annemieke@VertrouwenInBedrijf.nl

Nieuws afbeelding