In het oude normaal dreigt voor de helft van de werkende Nederlanders al een risico op langdurige uitval door werkstress. Dit was dus in een tijd van gewoon koffie bij het koffiezetapparaat, een etentje op een terras en een groot feest gewoon omdat het kan. In het nieuwe normaal of beter het nieuwe normaal stress, waar we al blij zijn dat we onze collega’s straks nog herkennen. We opnieuw moeten leren om elkaar vast te houden. Teams en Zoom een plek is om elkaar te ontmoeten en aan sluiten in de file tot een ver verleden behoort, zie ik dat dit voor veel mensen extra stress oplevert. Zo’n tweede lockdown is voor een aantal net het laatste zetje om uit te vallen.
Voor leidinggevenden, maar ook voor medewerkers is het überhaupt al lastig om van signalen van teveel stress te herkennen. Laat staan het bespreekbaar maken en vertellen wat je (tijdelijk) nodig hebt om het wél vol te houden. Op dit moment voer ik, zowel als vertrouwenspersoon als counselor, veel gesprekken met cliënten die zich enorm gejaagd en gestrest voelen. Soms met hartkloppingen er gratis bij.
Het is ook niet heel vreemd. De grens tussen privé en werk vervaagd. Je slaapkamer is niet meer de plek om te relaxen maar ook de plek waar je werkt. Vaak in huizen die hier niet op gebouwd zijn. Ons oude vertrouwde 9 tot 5 ritme is weg. We proberen vast te houden aan de acht uur werken op een dag waar we ook voor betaald krijgen, maar de praktijk vraagt een andere aanpak. 9 tot 5 werken is zo niet meer van deze tijd
Er zijn ook nog steeds werkgevers die medewerkers ervan beschuldigen (vaak stiekem) dat ze de kantjes erbij aflopen omdat sturing ontbreekt. Maar wees eerlijk. Ook ‘vroeger’ waren de meeste van ons niet 8 uur productief. Diegene die toen de kantjes erbij afliep, zal het inderdaad nu ook doen. Maar hard werken, productief werken is niet hetzelfde als lang werken. Ik hoop van harte dat we ook straks, als er weer een ander normaal gaat komen bedrijven zich realiseren dat sturen op output in plaats van gewerkte uren, gemotiveerdere medewerkers krijgt. Hard werken is in het nieuwe normaal die extra ballen hoog houden van thuisonderwijs. Hierdoor bestaat het gevoel dat we in het weekend de verloren tijd moeten inhalen. Maar ook extra belasting door het uitvallen van collega’s of een snelle boterham achter je laptop.
Een aantal werkgevers stimuleert een wandeling tussen de middag, durft te vragen naar ‘hoe het gaat’ en is vooral niet bang voor het werkelijke antwoord. Durft de omzet een beetje los te laten en heeft besloten iets minder in de nek van de medewerkers te hijgen. Een goede werkgever snapt dat een productieve dag ook om 16 uur kan eindigen en dat je dan je laptop zonder schuldgevoel mag dichtklappen. Aandacht voor de stress nú en concessies doen. Aandacht voor output in plaats van aanwezigheid zorgt voor gezondere medewerkers straks. En heel simpel, het is ook de goedkoopste manier want uitval van personeel is de grootste kostenpost.
Annemieke Kirch
Neem contact op
NB deze column verscheen eerder in het Twents Volksblad