Koppen in de krant

Koppen in de krant

Je kan geen krant openslaan, geen tv programma bekijken of het gaat maar over een ding. De koppen in de krant schreeuwen alleen nog maar ellende en narigheid.

Schreeuwers krijgen een podium

Er zijn dagen dat ik heel bewust niet kijk. Gewoon omdat het teveel is, teveel narigheid, teveel boosheid en teveel onrecht. Wat dat betreft ben ik een zacht ei. Van teveel slecht nieuws slaap ik slecht. Toch was er deze week iets dat me opviel. Het ging over de laatste peilingen en over hoe de Nederlanders denken over zwaardere maatregelen als het moet. Zelfs de mogelijkheid van een volledige lockdown werd meegenomen in de peiling. Opvallend vond ik het dat ruim 60% van de ondervraagden aangaf er geen moeite mee te hebben als dit zou gebeuren. Zij zien het als de beste oplossing om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Misschien denk je nu, logisch toch maar het verbaasde me dat het percentage dat fel tegen aanscherpen is maar heel klein was. Slechts 12 procent geeft aan vooral te willen afschalen. Welke woorden kleuren jouw gedachten

Welke woorden kleuren jouw gedachten

Wat ik me dan afvraag, is dat het enige nieuws dat we lezen, zien of horen gaat over dat kleine percentage dat zo fel tegen is. Die kleine groep ontkenners die blijkbaar zó hard schreeuwen dat alle andere geluiden niet gehoord worden. Is het onze behoefte aan slecht nieuws, is het onze behoefte aan sensatie. Misschien moeten we met z’n allen te besluiten om een ander geluid te laten horen. Niet tegen elkaar te schreeuwen maar met elkaar in gesprek te gaan. Beseffen dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen door andere woorden te gebruiken en een beetje lief te zijn voor elkaar.

Positieve beïnvloeding van ons brein

In mijn praktijk merk ik dat het voor veel mensen inderdaad een zware tijd is, maar uiteindelijk wordt het beter. Misschien moeten programmamakers hier wat meer aandacht aan schenken en beseffen dat zij geen positieve bijdrage leveren aan hoe we ons voelen. Zouden koppen in de krant met teksten als ‘de herfst is prachtig dit jaar’ goed verkopen? Ik beloof in ieder geval dat ik het artikel zal lezen.

Annemieke Kirch
Neem contact op

Deze blog verscheen eerder als column in het Twents Volksblad

Nieuws afbeelding