Ik zeg het wel vaker. Een actieve vertrouwenspersoon aanstellen, vraagt om een dosis lef van werkgevers! Een van de weinige zaken die van bovenaf geregeld moet worden, is actief beleid op een veilige werkplek.
Waarom? Omdat leidinggevenden en directie het ‘promotieteam’ van een vertrouwenspersoon zijn.
Zij moeten uitdragen dat praten met een VP mag, de vertrouwenspersoon regelmatig een podium geven en willen investeren in een veilige werkplek door bewustwordingssessies te organiseren en trainingen voor leidinggevenden in te plannen.
Want wie wil er nu praten over ongewenst gedrag met iemand die hij niet kent.
✅ Lef om het gesprek aan te gaan met werknemers?
✅ Wil je horen of en hoe veiligheid op de werkvloer wordt ervaren
✅ En wat er speelt
✅ Kan je accepteren dat, als 1 op de 6 medewerkers aangeeft slachtoffer te zijn van ongewenst gedrag, de kans groot is dat dit ook bij jou zo is
✅ Durf je een PSA check uit te voeren en daar actief beleid op in te zetten
Welke stappen je nog moet zetten om het nog een beetje veiliger en socialer te maken.
We moeten niet de illusie hebben dat een werkvloer zonder ongewenst gedrag voor 100% haalbaar is. Waar gewerkt, gesport en met elkaar geleefd wordt, kunnen we nu eenmaal (onbewust) elkaars grenzen overschrijden. Mag dit benoemd worden en willen we écht horen hoe de ander ons gedrag ervaart? Als we dichter bij elkaar willen komen dan moeten we ons best bliven doen.
Zakelijk gezien; eenderde (!) van verzuim is te relateren aan ongewenst gedrag. Dus dit is een simpele rekensom.
En verder; minder verloop, hogere productiviteit, betere samenwerkingen, individuele groei, minder exit kosten, meer winst, minder wervingskosten, tevreden klanten. Echt zoveel? Ja! Echt zo veel.
Voor een vinkje zijn er voldoende VP’s te vinden. Werk je met Vertrouwen In bedrijf dan kies je voor een zichtbare VP, iemand die bekend is bij medewerkers, iemand die opgeleid is, het vertrouwen verdient van medewerkers en leidinggevende, bereikbaar is tijdens vakanties. En in staat is trainingen te verzorgen voor leidinggevenden.
Een veilige werkomgeving start echt bij directie en leidinggevenden maar iedereen moet zich er verantwoordelijk voor voelen.
Meer weten over onze werkwijze, wie onze klanten zijn en over hoe je deel kan uitmaken van ons promotieteam.
Of onze training (doorlooptijd 3 maanden) ‘de 7 rollen van een leidinggevende bij (on)gewenst gedrag?
“Veiligheid mag nooit een luxe zijn”