2020-2021

2020

Geen enkel woord dekt de lading om dit jaar af te sluiten. In onze geschiedenisboeken zal 2020 vast een zeker een plek krijgen. Ik weet nog goed dat ik op 12 maart terugkwam van een werkvakantie op Aruba. Een goed gevulde agenda was in een vingerknip volledig leeg.

Een griepje

Toen hadden we nog het idee dat het ‘even’ zou duren. Want ach een griepvirus, hoe erg kan het zijn. Inmiddels 9 maanden later is voor velen van ons de onzekerheid nog net zo groot en de wanhoop wellicht nog groter. We zijn gestrestst, onrustig en onzeker wat 2021 ons zal brengen. We komen er achter dat we best goed onze eigen slingers kunnen ophangen of dat het ons zwaar valt. Uitgedaagd worden we om het toch een beetje leuk te houden, om ons hoofd boven water te houden en van elkaar te blijven houden. Want een ding is zeker. Alles wat we ooit normaal vonden, is ineens bijzonder.

We spelen allemaal voor bondscoach

Heftig vind ik de boosheid van veel mensen en vooral de verwijdering die dit met zich meebrengt. Velen van ons gedragen zich alsof we er verstand van hebben. Ik vergelijk het met de ouders langs de sportvelden die weten hoe de coach, trainer en de spelers het beter moeten doen. Niks makkelijker om ergens iets van te vinden, niets gemakkelijker om na afloop en vanuit een luie stoel te zeggen ‘ik zei het toch’.

Draaiboek

Als 10.000 doden niet voldoende is om de ernst van deze situatie in te zien, laten we dan kijken naar de zorg die al 9 maanden lang zich uit de naad werkt. En ons afvragen, wat als zij niet zo hard werken, hoeveel geliefden hadden we dan moeten missen. Of kijk naar een kabinet dat elke dag moet proberen het iedereen naar de zin te maken. En het nooit voor iedereen goed doen, want je doet het nooit goed. Alsof er draaiboeken paraat lagen voor een iets groots als dit. Vraag jezelf eens af had jij deze klus kúnnen of willen klaren? Laten we vooral proberen zelf na te denken en onze verantwoordelijkheid te nemen. Laten we zorgen voor de mensen om ons heen en de weinige energie die we hebben te besteden aan wat we wel kunnen doen en wat er wel is (al is dat soms niet heel veel).

Huil, lach en heb lief

Sluit 2020 af en laten we hopen dat 2021 ons veel gezondheid brengt! Huil en lach met elkaar maar probeer ook te genieten. Ik wens iedereen fijne feestdagen en ik kijk met jullie uit naar het moment dat we elkaar weer mogen vasthouden, reizen of uit eten kunnen gaan. Voor nu is het zoals het is.

Annemieke Kirch
Neem contact op

Nieuws afbeelding